Tuesday, July 12, 2011

Being pregnant

I am not sure what other women feel when being pregnant for the first time, but for me, two weeks before my period, I noticed some changed in my body, especially the breasts, its feel achy, tender and full but very sensitive and painful to touch and getting bigger and  it's not surprising me when hubby love to see it, hahaha.
I also easily fall asleep almost all of the time. I feel tired  and not comfortable with my body. Toilet become the most visited room after the bedroom, hihihih. After I missed my period, the pregnancy test is a must of course, and  when  it show the double line, hubby brought me to the nearest clinic to check (once again, to make it  sure). Again the result is positive.

Hubby asked me why I didn't vomit like what we always see on movie or drama, but I guess I am  lucky enough to not experienced  it. I do facing the nausea problem until now and sometimes I loose my appetite. I do feel sorry for hubby for not being able to eat spicy food because of the doctor advice not  to eat spicy food to  me. So, there is no spicy food in the house right now.

I also cannot eat durian and cold drink is a big no too. The doctor gave me a vitamin (written on the cover is 'untuk kembangkan anak' (or in English, perhaps I could translate it like this 'to make the baby bigger'?) so that the baby will easily be seen when it's been scan.

So, how about yours? Care to share your experiences here? Next post I will share about the early signs of pregnancy.

21 comments:

Just said...

congratz zezebel! So, brp mggu baru ni? msh fragile lg ni oo... sy dulu teda morning sickness tp nausea ja la. for both pregnancy pun, almost 2 mnths baru tau preggy! hahaha... sbb period nda teratur kan. you take care k..

beaty said...

wah z..dui mcm simptom pregg kan mcm waktu period juga owh kn..

hehe bh jaga kandungan ko..ikut ckp doktor. he he take care ahh

lieyalatif said...

hah ...pregnant ke dear...lieya dah selamat abis berpantang siap naik keje dah ni, bell plak preggy yeak....tahniah dear....jage diri okey...mkn asid folik n minum susu ari2.....

StellaClaire-Richard said...

wah...congrats again zezebel.
Lucky you tidak ada morning sickness. Kalau saya, deiii..punya teruk. Sampai nangis saya kerana morning sickness.. haha..

Btw, itu simptom of pregnancy lebih kurang sama lah kita. Saya pun gitu.. itu breast punya perubahan yg paling ketara..and of course itu yg disuka oleh kaum hubby hahaha..

Well, take care Ok..:)

JoJo said...

Congrats to you on your pregnancy!

Zik said...

cannot eat durian hah... remember in pantang mood... take care of your health...

Princess Zezebel Lair said...

Just,
Baru 6 minggu ni, hihih. Saya pun loya saja sekarang ni, ada saja bau makanan yang tidak ngam di hidung lagi tu...saya nda pernah missed my period, dua kali period dalam sebulan, pernah lah...hihihih tiga bulan pertama ni yang patut banyak hati-hati kan...

Princess Zezebel Lair said...

Beaty,
Saya dulu masa mau period (sebelum kahwin) nda pernah ada simptom-simptom macam ni, paling-paling gatal breast saja hihih tapi semenjak kahwin, tiap kali mau period, pandai ada simptom macam preggy ni, jadi saya confuse sekejap...tapi kalau sudah terbiasa dengan simptom begini sebelum preggy, mesti dapat kasi beza tu antara mau period atau preggy mungkin kan?

Princess Zezebel Lair said...

Lieya,
Thanks dear, :D. Hubby6 dah belikan susu untuk ibu mengandung awal-awal, beli yang perasa vanilla, tapi kadang-kadang rasa tak mampu nak telan..(dah lah mahal susu tu)..lain kali nak beli perasa coklat lah pula..huhuh

Princess Zezebel Lair said...

Stella,
Hahahaha, besar original kan kunun tu breast, tapi punya sakit, macam mau pecah pun ada saya rasa kadang-kadang, mau tidur mengiring, jangan harap lah dapat...tiarap lagi lah cari nahas..hihih. Kesian o kau ada morning sickness, lemas lah badan tu..saya pandai loya saja..tapi tupun bikin rimas juga kadang-kadang..

Princess Zezebel Lair said...

Thanks Jojo, :D

Princess Zezebel Lair said...

Zik,
Baru peringkat awal mengandung pun, dah macam-macam tak boleh dimakan, kalau masa pantang karang, lagilah banyak tak boleh dimakan, hihih

beanizer_05 said...

ok, i wanna share an experience..hmmmm..with eating spicy foods..it's like heaven!..and ..ok, nothing to tell about the pregy thing..just this,,

CONGRATULATIONS!! Stay healthy and safe for the baby!
Can't wait to play with him and share chocos..i mean he must share his chocos with me for sure! right?
Observe the HE pronoun? It's a wish! ahahahha..ok, as long as he's..ooops..as long as the baby is healthy, gender is not a big deal being my playmate..

p/s. sorry for the long comment (it's been a while)

Princess Zezebel Lair said...

Beanie,
Hahaha, yup, it's been a while, and I think I miss you, hehe. Auw..thought you only love lollies..Baby cannot eat spicy food, how many time do I have to tell you ... :p.
Thanks so much for the wish, :D

akubiomed said...

I think it is part of chemical change in your body. enjoy your pregnancy periods and important fetal grows healthy :-)

sayacomel said...

wah..dah mengandung. tahniah, tahniah..

kay masingan said...

kalau saya yang mengandung, kali tidak tahu selagi belum buat ujian...semua kwn2 sia ckp psl simptom2 mengandung, saya akan alaminya seminggu sblm period..breast bengkak, sakit, pening kepala, sakit tapak kaki, mau muntah.....moody.

Norhafizza Mimi said...

Hi Congratz...! :)
mau tanya ni, hehehe... time minggu brapa tu pegi check klinik o? huhu... sa rasa sa mcm ada baby lah.. tapi nervous mau pigi check...hemm. ada tanda2nya suda ni...
and, mau tanya, napa tu doktor nda suruh makan pedas2 ah? sa slalu ni lately makan pedas.. tak pa2 ka....? hehehe
simptom sa skrang, semua ada... mual/muntah/ sakit breast/ngantuk/ penat.. waa... menakutkan o...
o.k.. im waiting for ur answer... :) congratz ah...

Zezebel said...

Norhafizza Mimi,

Kalau untuk cek sendiri, boleh beli pregnancy test di mana2 farmasi. Kalau nak cek di mana-mana klinik, sebaik2nya lepas missed datang bulan baru cek.
Tidak di suruh makan yang pedas2 tu sebab risau baby kena sakit..tapi kalau pedas yang biasa2 saja, ok juga tu. Lagipun, kalau pregnant ni, susah sikit mau buang air besar, jadi kalau makan yang pedas2, kita pun kepedasan juga lah karang...

Kalau mau daftar di klinik ibu dan anak pula, kena tunggu sampai kandungan berusia 10 minggu, paling kurang.

Norhafizza Mimi said...

Oowh... thank u so much for ur info..:)

Lia said...

Haish! so excited lah bila baca pasal preggy ni..last 2 months ada spotting, sakit sangaaaat 5hari lps ovulation. tp lps tu period mcm biasa, on time!sedih.. last month pulak period delayed for 5days..but -ve UPT! pegi check kat doc, doc dgn selamber ckp "alaaa..missed period 5hari xsemestinya pregnant". ceeiittt!!geram3..agak2 la doc.xblajar psikologi ea?? dn btambah sdh sbb period hari yg sama..tis month masih menunggu..breast dah sakit since last 5days.hm,, tunggu je lah..hrp2 ada gud news..doakan saya ye..

Post a Comment

Please don't spam my comment with your blog link. TQ.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...