Saturday, November 6, 2010

DLS: Animals in Dusun

Its Dusun Language Saturday (DLS) again. Every week on Saturday, I will share one situation and translate them to Dusun language. Today theme will be Animals in Dusun. Why do I am sharing my ethnic language? I am not very good in my language because we don't speak any Dusun at home. Most of the time, we speak Malay. Sharing my language, hopefully will help me improve my Dusun vocabulary. My parents and friends will be my references. There is no dictionary for Dusun language yet. Sorry for not posting any DLS last week.
Dusun Language Saturday (DLS): Learn Dusun Language.
Animals in Dusun

(English) Animal= (Malay) Haiwan=Dupot.
(English) Phyton= (Malay) Ular Sawa=Lopung.
(English) Monitor Lizard= (Malay) Biawak=Sawong.
(English) Crocodile= (Malay) Buaya=Buaya.
(English) Chicken= (Malay) Ayam=Manuk.
(English) Chickling= (Malay) Anak Ayam=Piak.
(English) Cock= (Malay) Ayam Jantan=Tandaha.
(English) Hen= (Malay) Ayam Betina=Golupo.
(English) Duck= (Malay) Itik=Putik.
(English) Bird= (Malay) Burung=Tombolog.
(English) Dog= (Malay) Anjing=Tasu.
(English) Puppy= (Malay) Anak Anjing=Duku.
(English) Cat= (Malay) Kucing=Tungau.
(English) Deer= (Malay) Rusa=Tambang.
(English) Mousedeer= (Malay) Pelanduk=Palanuk.
(English) Bat= (Malay) Kelawar=Pungit.
(English) Pig= (Malay) Babi=Wogok.
(English) Wild boar= (Malay) Babi hutan=Bakas. 
(English) Elephant= (Malay) Gajah=Gajah.
(English) Cow= (Malay) Lembu=Sapi.
(English) Buffolo= (Malay) Kerbau=Karabau, Karabow.
(English) Tiger= (Malay) Harimau=Harimau.
(English) Monkey= (Malay) Monyet=Gobuk.
(English) Pengolin= (Malay) Tenggiling=Bulukun.

English: Don't go into forest, there is tiger there.
Malay: Jangan masuk hutan, ada harimau.
Dusun: Kada mongoi hilo gouton, haro harimau.

English: What is the gender of your monkey?
Malay: Itu monyet kamu tu jantan atau betina?
Dusun: Tondu koh kusai ilo gobuk nu loh?

English: What do you feed your chicken with?
Malay: Apa kamu kasi makan ayam kamu tu?
Dusun: Nunun maan nu paakanon loh manuk nu noh?

Any suggestion for next week Dusun Language Saturday theme? Any of you want to add anything into today theme? Feel free to comment and share it with everyone.

Chayo-chayo....

65 comments:

Syida Shukor said...

bahasa dia berbeza dengan malay kan . but tsill good share .

Stephaine said...

whew so i guess I found another language to learn for free huh! hehehe nice! I tried to say those words but it kindah twist my tough!

Fir'aun NgebLoG said...

ternyata bahasa malaysia banyak yang sama dengan bahasa indonesia, cuma terkadang banyak juga yang artinya berbeda, jadi takut salah paham tuch :D

Zezebel said...

Syida : Ya, jauh sikit beza dengan bahasa melayu tapi ada juga yg sama dengan bahasa melayu hehe

Zezebel said...

Stephaine : Haha, just pretend that we learn about tongue twisted words.

My Life My World said...

Terima kasih Cikgu .... sedap jugak yer bunyi bahasa Dusun :)

Zezebel said...

Fir'aun : Tak usah ragu untuk bertanya kalau takut berbeda maknanya. Hehe.. :)

Zezebel said...

My Life : Sama-sama kasih. Saya pun tengah belajar bahasa dusun juga, hehe :)

gadisBunga said...

mana katak???? huwaa!!

Zezebel said...

GB : Ha'aah kan? Lupa pula dengan cik katak, kami panggil 'Bonong'..

kak Erna said...

zezebel.terima kasih..boleh share disini..seronok pulak akak baca..boleh belajar sikit2 kan..nanti buat la post lagi banyak ye..

Syafrizal said...

seronoknya pegi zoo hehe

Amir Said said...

bestnya kalau saya boleh cakap bahasa lain selain Melayu n English... anyway thanks for the info. :-)

Hadi Rofiee said...

Seronok juga. Hehe. Sekurang2nya dapat tahu harimau & gajah, bahasanya sama. ;-)

Mungkin boleh guna tema bandar pula.

maiyah said...

dapat kongsi bahasa ni.. menarik

Tomato Gurl's Life said...

wah menarik..berbezanya dengan bahasa malaysia..kalau dgr ckp ni konpem xfaham..huhu..

tema?tema makan minu boleh?huhu ;)

Ismail N said...

My housemates masa di KL dulu mostly Sarawakian and they all pun call ayam as Manuk..

etomyam said...

wah best dapat banyak vocab hari ni, putik... itik rupanya :D

Zezebel said...

kak Erna : Memang ada ruangan untuk belajar bahasa dusun setiap hari Sabtu, lain kali bagi cadangan tema atau topik ye? Saya akan usahakan untuk translate.

Zezebel said...

Syafrizal : Haha, Zoo Melaka tu..

Zezebel said...

Amir Said : Sama-sama. Sekadar berkongsi apa yang di ketahui saja.. :)

Zezebel said...

Hadi Rofiee: Tema bandar? Macam mana tu?

Zezebel said...

Terima kasih Maiyah. Jom belajar bahasa Dusun ni setiap hari Sabtu, :)

Zezebel said...

Tomato Gurl's Life : Tema makan minum? Boleh kot. akan di usahakan nanti, hehe.

Ena said...

zoo?
plan nak p zoo tapi anak2 tak sihat.. huhu.. tak pe la.. tengk kat sini pun boleh la kan.. ;D

Zezebel said...

Ismail N : Sama saja kan? Ayam = manuk = manok ~~~ KFC..haha

Zezebel said...

etomyam : Ya, putik = itik, bukan putik bunga ya..haha

Zezebel said...

Ena : Haha, :D. Ya, anggap saja yang ni mini zoo la, hehe

Kent said...

Bah,my suggestion for next week Dusun Language Saturday theme is Our Body Part In Dusun,,saya mau tambah lagi sikit ni,bulih bah kan Z?he,
English) Squirrel= (Malay) Tupai=Bosing
English) Fish= (Malay) Ikan=Sada
English) Lizard= (Malay) Cicak=Gontulak
English) Owl= (Malay) Burung Hantu=Puok
English) Prawn= (Malay)Udang=Gipan
English) Snake= (Malay)Ular=Tulanut
English) Worm= (Malay)Cacing=Tonggiluang
English) Butterfly= (Malay)Rama Rama=Kolibambang
English) Fox= (Malay) Musang=Punsu
English) Ant= (Malay)Semut=Kilau
English) Tortoise= (Malay)Kura Kura=Buu
English) Honeybee= (Malay)Lebah madu=Pomosuon
English) Eel= (Malay)Belut=Sinsilog,Lindung
English) Crab= (Malay)Ketam=Tongkuyu
English) Cobra= (Malay)Ular Tedung=Tomumuho
English) Bear= (Malay)Beruang=Behuang
English) Porcupine= (Malay)Landak=Gorit
English) Spider= (Malay)Labah Labah=Korut

Mantad oku Bandau ti kada'u:)

udanggalah said...

Kucing panggil apa ya?

Zezebel said...

Kent : Body part sudah saya buat beberapa minggu yang lalu. Konsikou tolong tambah a.. yang sada, tongkuyu sama hidupan air dan laut tu, saya tidak masukkan dalam kategori haiwan..itu untuk kategori hidupan air kunun...hehe.
1st time pula saya dengar yang Tomumuho sama Gorit tu, :D, bertambah lagi pengetahuan saya, hehe

Zezebel said...

udanggalah : Kucing tu Tu.ngau kalau dalam bahasa dusun, ;)

Kent said...

oo.bru juga gia niari saya follow blog kau ni,yg lalu2 tu belum lagi saya jenguk,macamana kalau tema barang2 kegunaan seharian,,macam matchete>parang>dangol

azieazah said...

Wahhh sungguh menarik lah entri yang ini. Belajar banyak makan dalam bahasa Dusun. Thanks ZEL. Nak copy yaaa... Nak simpan dalam personal focuments, mana ler tahu nanti berguna dlm urusan tertentu.

Btw, iklan Maybank yang ada kisah si ayah ada gambar rimau di kaki tu guna bahasa Dusun kah?

Zezebel said...

Kent : Kau pun ada blog juga? Tidak dapat di kesan pula profile kau huhu. Saya tiap hari anam ni buat ruangan belajar bahasa dusun bah ni, saya sendiri pun nda terer cakap dusun kan. Tema barang-barang kegunaan harian? owh, boleh juga tu, hehe..

Zezebel said...

azieazah : Copy je, memang untuk di kongsi pun hehe iklan tu bukan dalam bahasa Dusun, tak silap saya, iklan tu guna bahasa Iban, :)

awein said...

hehe bgs ni..sy pun dusun juga tp nda pndai ckp dusun..jd thnx! hee

awein said...

eh monyet bukan 'kara' ka? eheh ;)?

Zezebel said...

awein : Welcome, :). Saya pun tidak pandai cakap dusun ni, sedang belajar juga, hehe

Zezebel said...

awein : Haha, jadi kera apa lah kalau dalam bahasa dusun?

dnoBiz said...

Bel apa kata kau buat dalam bentuk kamus pdf mesti gempak nye,

PS: best gak bahasa dusun ni, kalau susun ayat pulak camne Bel

shi3la said...

wahhh so nice la boleh belajar Dusun language kat sini...

salam kenal yer.

Mrs Graig_Kenny said...

Bel, just to inform you that I am featuring this post of yours at my FB's page Mom And Her Diary ^_^

surihati_ku said...

salam sahabat..

hai wh macam2 ilmu ada disini,dah seperti kamus dewan pula

mankuchai said...

kalau disini(k.l) tungau tu adalah serangga yang suka gigit kulit manusia..atau nama lain cekenit,dalam bahasa Dusun kucing he3..jauh betul larinya yer :)

Mrs Graig_Kenny said...

Uits lupa kasi tau..ada tag utk ko d blog..hehe

MASA said...

English: What is the gender of your monkey?
Malay: Apakah jantina monyet kamu?
Dusun: Tondu koh kusai ilo gobuk nu loh?

saya rasa saya betul dalam bahagian ni.

Zezebel said...

dnoBiz : Sususn ayat? hehe, nanti kita belajar ya....

Zezebel said...

shi3la : Salam kenal juga, :). Jom sama-sama belajar bahasa Dusun setiap hari sabtu.

Zezebel said...

Mrs Graig_Kenny : Terima kasih sebab tolong promote ni post, hehe

Zezebel said...

surihati_ku : Hehe, dah jadi kamus blog..

Zezebel said...

mankuchai : Haha, tu la pasal.

Zezebel said...

MASA : Haha, malay yang saya guna tu adalah bahasa melayu sabah, hehe. Terima kasih sebab membetulkan ayat tu, :)

Elin said...

salam kenal...

dulu honeymoon i pg sabah..best giler..rindu nyer nk jln2 kat sabah lg..bawak anak yg dah umur sthn ni...u jd tourist guide bleh..hehe
:).

already follow u.

Zezebel said...

Elin : Salam.
Honeymoon kat Sabah? Kundasang? hehe nak saya jadi tourist guide kalau datang balik nanti?, boleh bah..hehe

Zikri Husaini said...

Tondu koh Zezebel ilo gobuk nu loh?

cybernetic88 said...

haha. nice blaja bahasa bru. ngeh3. tq ;D

Just said...

kebetulan pulak kan Zezebel.. sia p zoo, ko pulak post psl animals in dusun.. hehehe..

Zezebel said...

Zikri : Macam musykil je baca ayat tu..haha salah tu..

Zezebel said...

Cybernetic : haha, sama-sama, :D

Zezebel said...

Just : haha, saya mau buat pasal hidupan air sama laut ba mula-mula tu, tapi nda cukup gambar pula. Kebetulan banyak gambar haiwan time pigi Zoo Melaka sama Taman Buaya, buat la post pasal haiwan in Dusun..hehe

beanizer_05 said...

what is a Penguin in Dusun? *thinking hard*..hmmmm...

Zezebel said...

Beanizer: Penguin?? (also thinking very hard)... Yuhu..anybody know what is penguin in Dusun? Haha..there isn't any penguin in Sabah, so I bet we called it penguin too in Dusun..

beanizer_05 said...

oh! *big eyes*
i know what it's called in brunei..it's didzy..hehehehe..sssshhh..

zam ajuli said...

English: Don't go into forest, there is tiger there.
Malay: Jangan masuk hutan, ada harimau.
Dusun: Kada mongoi hilo gouton, haro harimau.

sepatutnya: kada ongoi homboh hilo id gouton,ki-harimau moti

English: What is the gender of your monkey?
Malay: Itu monyet kamu tu jantan atau betina?
Dusun: Tondu koh kusai ilo gobuk nu loh?

cuba cari perkataan jantan dengan betina dalam bahsa dusun,coz "tondu dan Kusai"-hanya untuk manusia

English: What do you feed your chicken with?
Malay: Apa kamu kasi makan ayam kamu tu?
Dusun: Nunun maan nu paakanon loh manuk nu noh?

sepatutnya:nu papaakan nu loh manuk/piak nu

Post a Comment

Please don't spam my comment with your blog link. TQ.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...