Friday, November 12, 2010

2010 UPSR exam result

The Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2010 examination results had been announced yesterday by Education director-general Datuk Abdul Ghafar Mahmud. Candidates can obtained their result from their school starting yesterday, 11 November 2010. Datuk Abdul Ghafar Mahmud said this was the best achievement in four years based on the national average grade, the index used in measuring the achievement of school examination candidates nationwide.

A total of 494,493 candidates sat for UPSR at 8,192 examination centres nationwide. Some 486,321 candidates came from national schools and government aided schools while the remaining 8,172 were from private schools. A total of 48,327 or 10.02% of 482,334 UPSR candidates this year obtained all As. The percentage is higher than the 9.51% recorded last year.However, the number of candidates obtaining the minimum Grade C decreased by 1.37% from last year, he added. Thankfully, the percentage of candidates obtaining lower than the minimum grade (those obtaining Grade D or E or a combination of both), also decreases from 3.99% last year to 3.39% this year.

Abdul Ghafar said Grade A achievements of national and national-type primary schools in Mathematics showed an increase of 1.9% from last year while for Science, the increase was 1.7%. He said national schools scored a better percentage of those obtaining Grade A in Malay Language (Comprehension) this year, which was 4.5%, while in Writing Skills, the percentage showed a decline, by 8.9%, from last year. For national-type schools, there was a decrease in the percentage of both the Malay Language examinations, by 2.9 and 3.4 respectively.

He said the analysis for the Malay and English language results was done separately for the national and national-type schools because of the differences in the scope as well as the time allocated for the teaching of the subject. For the English language subject, he said, there was an increase in the average grade in the national and national-type schools at 2.74% (2.79 last year) and 2.69% (2.80 last year) respectively.

Abdul Ghafar said the Aptitude Test showed a drastic increase in pupil's preference for the social, cultural and sports fields compared to technical, vocational and academic. However, he said, the result was not an absolute barometer, saying the preference could change over time.

Source: The Star News

Sorry for the form 2 picture. Hehehehehe.... Can you spot me in this picture?

Chayo-chayo....

53 comments:

- zuriey - said...

congrates for the successful student

She is f.A.z.A said...

u yg playing the guitar rite ?? :P

Ati Masrif said...

tahniah utk yg berjaya...

yang main gitar tu ker...

Just said...

the 5th from the right is it u?

Zezebel said...

Zuriey ~ Ya, congratulation buat semua yang berjaya, :)

Zezebel said...

She is f.a.z.a ~ teeettt..you got it wrong, ehehe..

Zezebel said...

Ati ~ betul tu, tahniah buat yang berjaya, yang tak berjaya capai target, jangan pula putus asa..
Saya tahu pegang gitar saja, main gitar tak tahu..huhu

FyZa said...

huhu cmna nk spot sys..gmbr kecik sgt..hehe

Zezebel said...

Just ~ Wah..dapat juga kau kesan? Haha...tapi teda nda masuk dalam WW ni a..

Zezebel said...

Fyza ~ Haha..try klik kat gambar tu..

Hadi Rofiee said...

Tahniah untuk semua yang adiknya ambil UPSR tahun ini. ;-)

p.s: gambar agak kabur. Hehe.

Imaan09 said...

hye z..
i am blogwalking here..nice to find sabahan fren in virtual world.. :)

Linglung said...

budak2 skrg makin pandai ke atau keadaan yg mempengaruhi?

eiela said...

tahun demi tahun ade peningkatan dalam UPSR kan. Tahniah kat semua budak-budak UPSR yang berjaya ke tak berjaya usaha lagi,,hidup nih panjang. Banyak lagi exam yang nak ditempuh.

y@n@ M!B said...

suka tgk yg berjaya..=)

akak yg men gitar tu eh?? =P

a d r e y n i e e l i s y a said...

nda la ku dpt recognize mna 1 ko ni..
hihihih...

asmaroro said...

salam kenalan =)

congrats to all UPSR candidates for 2010! Yay!

Rebelle Me said...

i cant spot u!
aaaaa~

Wanita Mutalib said...

ai :)

my sister one of the candidates dis year.. :)

4A only.... oke la kan ihiks..

Zezebel said...

Hadi ~ hehe, tak pe dengan gambar tu..selingan je..

Zezebel said...

Hi Imaan, nice to know you too, thanks for the visit, :)

Zezebel said...

Linglung ~ Keadaan yang mempengaruhi rasanya... Sekarang kan senang nak cari bahan rujukan. Ibu bapa pun banyak yang menitik beratkan pendidikan anak-anak mereka.

Zezebel said...

Eiela ~ Betul tu, :). Perjalanan masih panjang. Kalau berjaya dalam UPSR, jangan lupa diri.. Kalau tak cemerlang pun, jangan putus asa..

Zezebel said...

Yana ~ Tak la, akak tak pandai main gitar hehe tahu berdiri menyanyi je...

Zezebel said...

Adreynieelisya ~ hehe nda apa..gambar tu untuk selingan ja..

Zezebel said...

Asmaroro ~ Salam kenalan juga, :)

Zezebel said...

Rebelle ~ Haha, i am the 5th from the right..

Zezebel said...

Wanita Mutalib ~ Sampaikan ucapan tahniah untuk adik tu ya, :)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

love the skirt... I thought dulu pakai pinafore. =p

eiffel said...

alamk...picca tuh kecik ler...xnmpk..huhuhu

Zezebel said...

Sitie ~ Haha pinafore la tu, bahagian baju masuk dalam, jadi macam skirt.. Kreatif la konon, jadi lain dari yang lain..hehe..

Zezebel said...

Eiffel ~ Tak pe la..nampak baju ok la..hehe

Ladfe Amir said...

tahniah utk anak2 yg berjaya dlm UPSR. semoga berjaya jua di dlm kehidupan.

StellaClaire-Richard said...

Mys sister lulus juga hehe..Congrats to her

gadisBunga said...

kite dah lepas upsr nak dkt 20 tahun dahhhh

Zezebel said...

Ladfe Amir ~ Amin... :)

Zezebel said...

Stella ~ Congrats to your sister, :)

Zezebel said...

GB ~ Hehe, adik-adik? sepupu? anak buah? tak de yang ambik UPSR ke?

Mrs Graig_Kenny said...

Wah...teringat trs sa zaman2 sekolah menengah ni.. hehe

Zikri Husaini said...

erm too small... hurm where Z ek??? i guess playing guitar...hehe

Zezebel said...

Mrs Graig ~ Syok kan masa zaman sekolah menengah? hehe

Zezebel said...

Zikri~ Haha, bukan lah, saya yang ke_5 dari sebelah kanan...

etomyam said...

tahniah kepada adik2 yang berjaya dengan cemerlang. lepas ni kena score lagi cemerlang di PMR, SPM, matrikulasi, kolej, universiti dan even dalam peperiksaan di pejabat hehehe... :D

Zezebel said...

etomyam ~ Haha...macam-macam jenis peperiksaan kan? nak sah jawatan pun kena ada exam, nak naik pangkat dan gaji pun kena ikut exam juga...

kulanz said...

Tahun ni ramai yang dapat cemerlang UPSR.. tapi daerah Pitas tak tau mcm mana.. tak tengok lagi

Uruchimaru @ kf said...

congrate who is score straight A..

*awk yg mem gitar kot?

Zezebel said...

kulanz ~ Pun tak dengar khabar juga baik di Kota Marudu mahupun di Pitas..huhu

Zezebel said...

Uruchimaru~ Tak la..saya tak pandai main gitar..hehe

Naz said...

tahniah buat mereka yg berjaya dpt keputusn yg diimpikan... kpd yg tidak, masih ada bnyk masa lagi utk memperbaikinya pada exam PMR kelak..

dnoBiz said...

harapnya penikkatan ni akan berterusan dan juga selari denagn kualiti pemahaman

tehr said...

kami hanya dapat 18 orang je 5A tahun ni

Zikri Husaini said...

owh bukan ek... hehe..

curio said...

so small..how did Just got it right?! i thought i miss WW..i didnt drop by as it was eidul adha :) so i didnt miss it.

Post a Comment

Please don't spam my comment with your blog link. TQ.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...