Monday, September 6, 2010

Dare to drink this

Do you dare to drink this dirty brown water? Even if this tap water condition is not regular everyday. I and my workmate still need to face this situation from time to time. My work place is in rural areas. Water resources are not that good. Although there is tap water and no need to use river water, our main source of drinking is drinking water in bottles. We need to buy two boxes of the drinking water every month for drinking and cooking. We collect rain water for bathing.
Other problems arise when we use drinking bottles are plenty of empty bottles and boxes. Pressure on me because we have to keep bottles and boxes in the house for a long time. There is no recycling center in my work place. Burning this bottles involved significant environmental pollution. I don't want to make our beloved earth ozone layer become thin by burning this bottles. The best way to remove it are either brought back to Kota Marudu or wait for the garbage service come to pick it up. But putting it outside for garbage service (they only come twice a month) mean that stray dogs probably will make a mess of your garbage.
I never use the tap water for drinking and cooking. When I need to used it for bathing, I have to mix two bottle cap full of dettol in the water bath. Beside killing the bacteria and germs, this is to prevent rash or other skin diseases. So to all of you, please use your tap water carefully. Please don't waste your water resource easily because there is other place in this world that not so fortunate like all of you. When you drink the tap water, at least remember me and my dirty brown water. Hehehehehe....

Chayo-chayo....

48 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

erk...ngeri lak tgk ari tu belle oiiii....mmg patut kite ni pasal walter filter kat umah kan...kualiti air sekarang mmg tak bersih....

Zezebel said...

Kak lieya.
kat tempat saya pasang water filter pun tak guna. Air memang kotor sangat.

dondi045 said...

hi Zezebel! I sent you 10 EC credits. My small way of expressing my gratitude for having you as one of my top visitor on my site.

en_me said...

kotor kanns.. ;-P

gadisBunga said...

teruk betul...
btw dear, u can flatten the bottles to save up lots of spaces.

syahrilhafiz said...

kotornya...biar betul sampai macam tu sekali..
pastu tak buat aduan ke??

lionteen said...

ish..
bahaye ni..
dah la air tu la minuman kite sehari2..
huhu

hafizmd said...

sis..ape kate botol byk2 tuh sis buat jadik decoration..hehe..

harap2 msalah air ni selesailah yer..

cemomoi said...

erkkk, terrible...

Zezebel said...

dondi045.
Thank you. I just fulfill my promise replying to everyone comments to my blog. As long as you comment on mine, I will be doing the same to your blog.

Zezebel said...

en_me.
Tau takpe....

Zezebel said...

fidde. Thanks for the suggestion.

Zezebel said...

syahril.
Nak buat aduan macamana? tempat saya tiada majlis atau jabatan yang bertanggungjawab menjaga bekalan air. Bekalan air ini dari sungai yang kami buat empangan sendiri. Nanti ada masa saya tunjuk.

Zezebel said...

lionteen.
taknak minum air kotor tu. minum air botol jer.

lina said...

OM goodness! Teruknya trhe quality! o.O

Zezebel said...

hafizmd.
Buat decoration? bagus juga tu. hehehehe....

Zezebel said...

cemomoi.
What to do? Hehehehe....

Zezebel said...

lina.
kadang-kadang kalau musim kemarau jer tu.

Elvyra = Elbo = Vera said...

ermmm... saya juga selalu beli air. tapi bukan beli by botol2 la. saya beli satu botol besar n refill air. air di sini nampak saja jernih tapi rasa klorin sangat la kuat.

Girlie said...

my maids sell our empty bottles, there's someone regularly coming to the house to buy it. hope that happens in your area too.

suri said...

oh tidak mengapa harus sebegini..
bahaya klu minum air yang tidak dirawat kan..boleh mengundang penyakit..

maslinamansor said...

nehiiii..... tak lalu nak minum...

Zezebel said...

Elvyra.
Ko di Johor ka?

Zezebel said...

Girlie.
I really wish that will be true someday.

Zezebel said...

suri.
pernah kena dulu penyakit gatal-gatal kulit. uhuk2....

Zezebel said...

maslina.
Bukan setakat nak minum.Nak mandi pun tak lalu.

Thoha said...

lepas baca entri ni saya bersykur sangat kerana kemudahan air yang ada kat tempat saya..

Zezebel said...

Thoha.
Jangan lupa ingat saya ya kalau minum air. Hehehehe....

Elvyra Mait said...

iya..d johor..

Zezebel said...

Elvyra.
Macam di Selangor plak tu juga kan?
Air dia banyak klorin. Sabah juga best tapi bukan di tempat saya ni lar.

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

this water make me get cough .. and flu... huhu... since this incident.. i use filter water...

Zezebel said...

Hi Zikr.
You don't drink tap water?

etomyam said...

setakat ni area kediaman saya tak ada masalah sangat pasal air ni...cuma bil je yg tinggi..kes budak2 suka main air sebelum mandi huhuhu

Sir Marcello said...

u know what..i think recyling or sistem angkut sampah is one of bisnes opurtunity yang baik kat sabah nie..sisem kita masih lemah dibandingkan dengan yang di semenanjung..

btw, saya prefer lagi mineral water than drinking water...macam Zikr cakap..air len leh buat tekak aku sakit...miyahaha

Jamie said...

I no longer drink tap water because of the chemicals used to make the faucets here cause cancer; I've lost more pets to cancer because of these faucets that I'm too afraid to drink out of the faucets.

eelobor said...

teruk gak kaler air tu kan? hehehe, siap kaler brown lg tuh.

Ismail N said...

So kesian at u. Dulu saya keja dgn one of the water concessionaire @ Sabah. Problem air mmg agak kritikal di negeri ni. Salah satu problem adalah bentuk muka buminya yg tak menggalakkan tadahan air di buat. Di Sandakan misalnya, kita ambil air dari bawah tanah (boreholes)utk atasi masaalah ni. Then again Sandakan is a big city dan tempat CM, so kena bagi priority sikit kan? I ve left the company few years ago, so tak tahu sgt development dlm mengenai hal2 air skrg. Hopefully I do something dgn tempat u all.

Zezebel said...

etomyam.
Budak-budak memang macam tu. Kalau bawak ke tempat saya ni, mesti jadi mimpi ngeri tengok air berkarat macam ni.

Zezebel said...

Sir Marcello.
Its a good business but can everyone afford to pay like in peninsular?

Owh.., zikr maksudkan hanya air mineral yang dia minum juga ke? Baru saya faham. thanks.

Zezebel said...

Jamie.
Sound like everywhere, water is a big problem to everyone.

Zezebel said...

eelobor.
Kadang-kadang jer teruk sampai mcm ni tapi air memang tak boleh minum dan bikin masak lar.

Zezebel said...

Ismail N.
I don't think anyone looking to this matters since no Sabah minister live in this place.

cybernetic88 said...

ey air kt loji semenyih skng tngh tutp. skng xde air dri pagi. sedih x. xmndi lagi. grr. haha

Zezebel said...

cybernetic88


haha...alala..bau la karang tu...hehe

Kulanz Salleh said...

tempat kita air macam tu dah macam biasa nampak.. kesian betul.. banyak kemudahan tak dapat rasa

Zezebel said...

Kulanz Salleh

tak tahan kan? tiap kali balik kota marudu, rasa cam best sangat sebab dapat jumpa air yang bersih...hehe

akubiomed said...

Air paip dah sama warna air Milo. Kalau tidak mahu membazir air paip tadi di takung didalam satu bekas. Kemudian tunggu beberapa hari biar keladak mendak didasar besar. Air yang bersih dibahagian atas boleh digunakan

Zezebel said...

akubiomed : Dah try buat macam tu, sudahnya tempat takung air tu pula jadi kotor, tak dapat di bersihkan sampai lah sekarang..huhu

Post a Comment

Please don't spam my comment with your blog link. TQ.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...